Benskörhet – symtom, orsaker och behandling

Osteoporos gör skelettet skörare

Osteoporos, eller benskörhet som det heter på svenska, är ett tillstånd där skelettet blir skörare. Det beror på att nedbrytningen och uppbyggnaden av kroppens skelett inte fungerar som det ska. Benet bryts ner snabbare än det byggs upp, vilket innebär att skelettet blir svagare. Det gör att du lättare kan få en benskörhetsfraktur vid en olycka eller fall där andra, med ett normalstarkt skelett, kanske bara skulle få ett blåmärke eller en lätt stukning.

Benskörhet innebär benbrott

Vid benskörhet är det vanligast att få ett benbrott i handled, överarm, höft, ryggkotor eller bäcken. Faktorer som kan påverka bentätheten är ålder, kön, ärftlighet, rökning, motionsvanor, vissa sjukdomar och vissa läkemedel, till exempel kortison eller aromatashämmare vid bröstcancer. Risken för benskörhet minskar om du är fysiskt aktiv.

Risken större efter klimakteriet

Vid tillräckligt hög ålder blir nästan alla bensköra. Hos kvinnor minskar benmassan något snabbare efter klimakteriet då mängden av kvinnligt könshormon, östrogen, minskar vilket gör att kvinnor löper en större risk att bli bensköra i tidigare ålder än män

Bentätheten mäts med hjälp av lågdosröntgen, DXA, för att se hur tätt skelettet är.

Du kan behöva gå igenom en bentäthetsmätning om du har fått ett benbrott efter en lättare olyckshändelse. Det är ovanligt att små skador leder till benbrott om din bentäthet är som den ska vara. Du kan också behöva göra en bentäthetsmätning vid vissa sjukdomar eller behandlingar

FRAX beräknar frakturrisken

FRAX, Fracture Risk Assessment Tool, är ett verktyg som tagits fram för att beräkna frakturrisken under en 10-årsperiod.

Utöver resultatet från din DXA-undersökning, tar FRAX hänsyn till en rad andra riskfaktorer, som ålder, kön, tidigare frakturer, rökning och alkoholintag.

Detta gör verktyget särskilt hjälpsamt när bentäthetsmätningen ger ett gränsvärde eller när du har flera riskfaktorer för osteoporotiska frakturer.

Genom att kombinera FRAX-värdet med annan klinisk information får man en tydligare bild av om en behandling mot benskörhet är befogad. På så sätt utgör FRAX, tillsammans med andra värderingsinstrument, ett viktigt beslutsunderlag för att avgöra rätt tidpunkt och rätt metod för förebyggande eller behandling.

Exempel på kompressionsfraktur, normal benvävnad, osteoporotisk benvävnad samt kilfraktur.